Vorige

6 op de 10 werknemers geen voorstander van vierdagenwerkweek

08 juni 2023

Brussel, 8 juni 2022 – De meeste Belgen zien geen heil in de vierdagenwerkweek: zes op de tien geven aan dat ze niet in zo’n regime willen of kunnen werken. Tegelijkertijd is er onder de actieve bevolking wel animo om minder dagen per week te werken, bijvoorbeeld via deeltijds werk of tijdskrediet. Vooral twintigers (47,6%) hebben minder interesse in de klassieke vijfdagenweek. Meer dan drie op de vier actieve Belgen willen de vrijgekomen tijd door minder te werken investeren in hun privéleven. Dat blijkt uit een tweejaarlijkse bevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta en Stepstone bij 2500 werknemers. Acerta: “Eén werksysteem voor álle werknemers is passé.”

Leestijd: Later lezen?

Door de Arbeidsdeal hebben werknemers sinds 20 november 2022 de mogelijkheid om een voltijds arbeidscontract in vier dagen te presteren, via de zogenaamde vierdagenwerkweek. De eerste cijfers van Acerta toonden in februari al aan dat er toen nog weinig animo voor was: slechts 0,5% van de werknemers werkt in zo’n regime. Maar wat is het potentieel van de nieuwe werkvorm? Bijna zes op de tien (57,4%) werkende Belgen is nog steeds geen voorstander van de vierdagenwerkweek. Dat blijkt nu uit een onderzoek van Acerta in samenwerking met Stepstone. De redenen zijn verschillend: 12,4% werkt al deeltijds waardoor de vierdagenwerkweek geen optie meer is; 13,8% heeft eerder interesse in deeltijds werk in plaats van voltijds werk in vier werkdagen. De resterende 31,1% wil gewoon voltijds blijven verder werken.

Werknemers interesse in de vierdaagse werkweek

Figuur 1: Werknemers interesse in de vierdaagse werkweek

Annelies Bries, juridisch experte van Acerta Consult: “Het valt op dat we tot nu toe weinig vragen krijgen over het invoeren van de vierdagenwerkweek. De cijfers van onze bevraging bevestigen dat veel werknemers niet echt voorstander zijn van zo’n vierdagenwerkweek. Werknemers moeten hun werkgever zelf laten weten dat ze geïnteresseerd zijn in de vierdagenwerkweek, ofwel spontaan, ofwel nadat de werkgever de vierdagenwerkweek als optie heeft aangeboden via het arbeidsreglement of een CAO. We merken dat weinig werkgevers die vraag krijgen van hun medewerkers. Tegelijkertijd is flexibiliteit op de werkvloer nooit belangrijker geweest dan nu. Dezelfde werkvorm werkt niet meer voor iedereen, daar moeten bedrijven zich bewust van zijn.

Jongeren zweren vijfdagenweek af

Vooral jongeren willen minder dagen per week aan de slag: 47,6% van de 20 à 30-jarige werknemers zou graag niet meer de volle vijf dagen werken. De interesse hierin is het kleinst onder de 60-plussers (35,1%). De voornaamste redenen waarom de Belg heil ziet in minder dagen per week werken: om meer te investeren in hun persoonlijk leven (77,6%), om de totale werkdruk te verminderen (36,5%) of om meer bij de kinderen te zijn (29,3%).

Percentage werknemers met interesse in vierdagenwerkweek, per leeftijdscategorie

Figuur 2: Percentage werknemers met interesse in vierdagenwerkweek, per leeftijdscategorie

Annelies Bries: “Minder (dagen) werken betekent voor de Belg vooral tijd vrijmaken om die dingen te doen die in de vaste job niet aan bod komen. We zien dat jonge mensen minder geneigd zijn om zich meteen vast te binden tot één job of werkgever, ze gunnen het zichzelf om nog zoekende te zijn, om verschillende dingen te willen uitproberen. Gemiddeld zou een kwart van alle werknemers naast de vaste baan ook graag een andere job doen, hetzij als flexi-jobber, hetzij in bijberoep. De meeste oudere werknemers zijn die fase wel voorbij, maar tegelijk zijn er ook zestigplussers die naar het einde van hun loopbaan nog in hun interesses willen investeren waaraan ze tot dan geen prioriteit gaven. Misschien zitten daar wel interesses tussen die de werkgever niet kent. Daarom raden we bedrijven aan om loopbaanbegeleiding aan te bieden en voldoende opleidingen te voorzien, zodat ze er sneller achter komen en die werknemers zo langer in het bedrijf aan de slag te houden.”

Over de cijfers

De gegevens komen van het jaarlijkse onderzoek ‘Talent Pulse’, een bevraging van ACERTA i.s.m. Stepstone. Deze bevraging is in maart 2023 voor de veertiende keer uitgerold en bereikte meer dan 2500 werknemers (waarvan 90% contracten onbepaalde duur en 90% bedienden).

Deel dit artikel