Vorige

De 3 meest gemaakte fouten in de decemberafrekening

15 november 2021 Werkgevers
Dirk Neefs

De decemberafrekening is een financiële verrekening van de niet opgenomen vakantierechten als gevolg van een vermindering van het arbeidsregime. Simpel gezegd: als je werknemer van voltijds naar deeltijds werken overstapt, moet je je werknemer in december een bedrag uitbetalen, voor de verlofdagen die hij niet heeft kunnen opnemen.

Met het einde van het jaar in zicht, komt die decemberafrekening dichter bij. Enkel en alleen als bedienden in de loop van dit jaar of vorig jaar van arbeidsregime zijn veranderd, moet je voor hen een decemberafrekening opmaken. Dat juist verrekenen is geen eenvoudige klus en er gebeuren heel wat fouten. We zetten de voornaamste drie vergissingen op een rij.

Leestijd: Later lezen?

1. Je vergeet het tweede deel van de decemberafrekening te verrekenen

De decemberafrekening kan uit twee delen bestaan. Het eerste stuk van de eigenlijke decemberafrekening gebeurt op het einde van het jaar. Het tweede deel volgt eventueel bijkomend in december het jaar daarop. En dit laatste stuk wordt soms wel eens vergeten. We leggen dit uit aan de hand van een voorbeeld.

Stel, in 2018 heeft je werknemer vakantierechten opgebouwd op basis van voltijdse prestaties in 2017. Vermindert hij op 1 april 2018 van arbeidsregime, heeft hij wel voltijdse rechten opgebouwd maar kan hij die maar deeltijds opnemen. Het dubbel vakantiegeld in mei wordt berekend op basis van het deeltijdse loon. Het saldo aan vakantiedagen wordt ook verminderd: hij kan deze niet opnemen in verlof. Hij zal die samen met het dubbel vakantiegeld dat hij in mei te weinig heeft gekregen, uitbetaald krijgen in december. Voor 2019 heeft hij rechten opgebouwd op basis van 3 maanden voltijds en 9 maanden deeltijds werken. Blijft hij in 2019 deeltijds werken, dan volgt er nogmaals een decemberafrekening op het einde van het jaar 2019 omwille van de 3 maanden voltijdse prestaties in 2018. Vergeet dit niet.

2. Je vergeet de verlofrechten te herrekenen of je berekent het fout

Op het moment dat de medewerker zijn arbeidsregime vermindert, moet je zijn verlofrechten herrekenen. Een handige tip: zet vakantiedagen om in uren. Hoe ga je anders verlofrechten toekennen aan een deeltijdse werknemer die 1 werkdag van 8 uur heeft en 2 werkdagen van 5 uur?

3. Bij prestatievermeerdering bereken je de verlofrechten niet opnieuw

Een decemberafrekening lijkt in eerste instantie enkel gelinkt te zijn aan een daling van prestaties. Bij een vermeerdering is er in principe geen sprake meer van een decemberafrekening (lees: uitbetaling). Maar als een vermeerdering volgt op een daling, dan moet je wel nog de verlofrechten opnieuw berekenen. Hier gebeuren de meeste fouten. Een handige tip hier is: tel in dagen, zet om in uren en denk in weken.

Deel dit artikel

Dirk Neefs_acerta

Geschreven door Dirk Neefs

Managing consultant

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Individueel opleidingsrecht: hoe zit dat juist?

02 april 2024
Annelies Baelus

Sinds begin dit jaar hebben werknemers recht op vijf individuele opleidingsdagen per jaar. Een mooi initiatief dat werd opgelegd door de Arbeidsdeal. Hoe maak je nu concreet werk van deze opleidingsdagen en wat zijn de voordelen?

Lees meer
Werkgevers

Het aanwerven van mensen met een fysieke of mentale beperking

12 februari 2024
Sabine Goossens

In een krappe arbeidsmarkt is het van belang om breder te rekruteren en je als werkgever los te koppelen van vooroordelen en clichés. Inzetten op personen met een fysieke of mentale beperking die de juiste capaciteiten bezitten is een goede stap. Maar hoe begin je daaraan? Zijn er zaken waarop je moet letten, bepaalde voorwaarden waaraan je moet vo...

Lees meer
Werkgevers

Individueel opleidingsrecht en opleidingsplannen

01 februari 2024
Annelies Baelus

De Arbeidsdeal, opleidingsplannen en individuele opleidingsdagen voor werknemers. Wat moeten bedrijven nu precies allemaal in orde brengen en hoe pakken ze dit concreet aan?

Lees meer