Vorige

Steeds meer vrouwen kiezen voor ondernemerschap

08 maart 2022 Katrien Jonckheer Starters

Steeds meer vrouwen wagen de stap naar het ondernemerschap, en dat kunnen we alleen maar (extra) toejuichen op deze internationale vrouwendag. In vergelijking met 2019 - toen er van het coronavirus nog geen sprake was -, waren er vorig jaar 10 % meer vrouwen die hun zelfstandige activiteit hebben opgestart. Wie zijn deze vrouwen met ondernemersbloed? Welke activiteit doen ze als zelfstandige? We doken in onze cijfers en doen onze analyse uit de doeken voor jou.

Leestijd: Later lezen?

Wie zijn de vrouwen met ondernemersbloed?

Het vrouwelijk ondernemerschap zit in de lift, maar wie zijn die vrouwen die de stap wagen?

Vrouwelijke ondernemers starten als dertiger met hun zaak

De gemiddelde leeftijd van deze vrouwelijke starters gaat al enkele jaren in dalende lijn. Vijf jaar geleden was de gemiddelde leeftijd van vrouwelijke zelfstandigen die in hoofdberoep startten 39,2 jaar. In 2021 lag die gemiddelde leeftijd op net geen 35 jaar. Bij vrouwelijke starters in bijberoep ligt de gemiddelde leeftijd op iets meer dan 36,5 jaar. Vijf jaar geleden was dat nog iets meer dan 40 jaar.

Vrouwelijke ondernemers starten vooral in bijberoep of als student-ondernemer

Steeds meer vrouwen kiezen voor het ondernemerschap. In 2021 startten 10,5 % meer vrouwen een zelfstandige activiteit op tegenover 2019. Toch zijn ze voorzichtig, want de stijging in vrouwelijk ondernemerschap is voornamelijk te wijten aan de zelfstandigen in bijberoep (+23 %) of student-ondernemers (+48,8 %). Het aantal vrouwen dat als zelfstandige in hoofdberoep start, daalde het afgelopen jaar lichtjes (-1,5 %) en ligt nu 10,8 % lager dan in 2019.

Vrouwelijke ondernemers kiezen steeds meer voor (medische) zorgberoepen

De laatste jaren gaan vrouwelijke zelfstandigen steeds meer voor (medische) zorgberoepen. De grootste stijger in hoofdberoep is gespecialiseerd verpleegkundige. In bijberoep is dat apotheker(assistent). Maar ook (bij)beroepen zoals fotografie en grafisch ontwerp zitten in de lift.

Lagere drempel naar ondernemerschap overtuigt vrouwen

Op zoek naar een betere werk-privébalans, een financieel extraatje in de rug of een nieuwe professionele uitdaging… Wat de redenen ook mogen zijn, de drempel naar het ondernemerschap is verlaagd, en dat reflecteert in deze analyse. Bovendien heeft de overheid met verschillende steunmaatregelen aangetoond dat ze de zelfstandigen niet in de steek laten in crisistijden. Wanneer waag jij de stap?

Wil jij starten als zelfstandige?

Neem snel een kijkje op ikwilstarten.be, het startersplatform van Acerta. Lees er alles wat je moet weten om vlot te starten als zelfstandige of gebruik de handige tools om je goed voor te bereiden. Klaar om te springen? Sluit je dan meteen online aan.

Start met Acerta

Deel dit artikel

Katrien Jonckheer

Geschreven door Katrien Jonckheer

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Hoe start je als zelfstandige in een vrij beroep?
Starters

Hoe start je als zelfstandige in een vrij beroep?

09 juni 2023 Els Schellens

Ben je (bijna) afgestudeerd en plan je te starten als vrij beroeper? Je bent niet alleen. Vrije beroepen kennen een sterk stijgende tendens (+4,57%), volgens cijfers van de RSVZ. Acerta helpt je met een vliegende start!

Lees meer
Vind gemakkelijk werk als zelfstandige met YoungOnes
Starters

Vind gemakkelijk werk als zelfstandige met YoungOnes

09 mei 2023

Op zoek naar een manier om als zelfstandige snel aan de slag te gaan? Iets bijverdienen naast je gewone job of als student of fulltime freelancer worden? YoungOnes heeft het antwoord voor jou! Dankzij de app van YoungOnes vind je werk als zelfstandige met slechts een paar clicks op je telefoon. En met jobs beschikbaar in verschillende branches kun...

Lees meer
3 financiële vragen van startende zelfstandigen
Starters

3 financiële vragen van startende zelfstandigen

01 februari 2023 Els Schellens

Starten als zelfstandige brengt heel wat vragen met zich mee. We bundelden drie veelgestelde financiële vragen uit onze Starters academie.

Lees meer