Vorige

Beschik jij over de nodige management skills?

03 januari 2023 Starters

Steeds meer zelfstandigen zijn vandaag de dag vrij beroepers en die trend lijkt zich te blijven voortzetten. Samen met de concurrentie groeit ook het belang van ondernemers skills bij vrij beroepers. Een goed management is onmisbaar bij het uitbouwen van een eigen praktijk maar toch wordt hier tijdens je opleiding vaak te weinig aandacht aan besteed. Ook een gunstige positionering op de markt is noodzakelijk om het juiste cliënteel aan te trekken. Bovendien kiest een groot aantal vrij beroepers voor een associatie, een samenwerkingsverband dat een stevige dosis managementcompetenties vergt.

Leestijd: Later lezen?

74% van de afgestudeerden is na hun opleiding niet klaar om te starten als vrij beroeper.

Uit een studie bij vrij beroepers in de zorgsector, blijkt dat voornamelijk praktische zaken, zoals bijvoorbeeld de administratieve opstart een obstakel vormen bij de opstart als vrij beroeper. In de latere jaren wordt ondernemerschap, en meer bepaald marketing, financieel inzicht en work-life balans, de grootste struikelblok bij de uitbouw van de praktijk. 

1. Marketing en vrij beroep

We zeiden het eerder al: een goede marktpositionering trekt het juiste cliënteel aan. Maar hoe bereik je dit? Eén woord: marketing. Niet elke vrij beroeper ziet hier echter het belang van in of heeft hier evenveel feeling mee. Vrij beroepers dragen kennis, deontologie en expertise (terecht) hoog in het vaandel. Een goede balans vinden tussen deontologische normen, kwalitatieve diensten en duurzame marketing is een hele uitdaging. Het doel van duurzame marketing is om een vertrouwensband te creëren met het juiste cliënteel. Dit vertrouwen onderbouw je zowel met je netwerk als met je expertise. We leven vandaag in een snelle, digitale wereld en dat is ook exact wat je cliënt of patiënt van jou verwacht. Als millennial kan je hier dus je slag slaan. Zorg bij je opstart voor een professionele, persoonlijke website met de mogelijkheid om digitaal afspraken in te plannen en te annuleren, een digitaal contactformulier, etc… 

Wissel ervaringen uit met concullega’s en bouw aan je netwerk.

2. Financieel inzicht in je balans

Als vrij beroeper is de kans groot dat je één of andere vorm van vennootschap hebt opgericht. Hiermee gaan een aantal ingewikkelde boekhoudkundige verplichtingen gepaard. Je hebt hoogstwaarschijnlijk een boekhouder onder de arm genomen om alles voor jou in orde te brengen. Toch is een goede dosis basiskennis en financieel inzicht cruciaal cruciaal voor elke ondernemer. De resultatenrekening, balans en kasstromentabel zijn belangrijke basisbegrippen die je best onthoudt. Bereken je loon en ontdek deze termen hier

Tip: Wil je je financiële kennis graag bijschaven? Dit kan op een leuke manier door naar de So Money-podcast van Farnoosh Torabi te luisteren of door op YouTube naar de video’s van The Financial Times te kijken. 

3. Work-life balans

Of je nu vrijberoeper bent of niet: een gezonde work-life balans is altijd belangrijk. Uit een studie van Acerta bij ondernemers blijkt dat voornamelijk de administratieve rompslomp en het aantal werkuren de grote boosdoeners zijn voor een goede work-life balans. Op de kop gevolgd door de financiële en verantwoordelijkheidsdruk, het gebrek aan ondersteuning en de onvoorspelbare situaties en uren. Werk je in een associatie of heb je medewerkers? Dan kan je alvast een aantal zaken delegeren. Wil je graag een eerste personeelslid aanwerven? Acerta kan samen met jou op zoek naar de beste oplossingen en ook de loonadministratie voor jou opvolgen. Meer info vind je op deze pagina
Interpersoonlijke relaties op de werkvloer zijn in stresssituaties niet altijd even gemakkelijk. Daarom is het belangrijk op voorhand goede afspraken te maken met collega’s en medewerkers en verwachtingen altijd te communiceren in plaats van ernaar te laten raden. 

Tenslotte verdient ook je persoonlijk leven aandacht als belangrijk onderdeel van een goede work-life balans. Bij je geliefde, vrienden of familie kan je steeds terecht voor een luisterend oor, en dat valt zeker niet te onderschatten! 

Laat je coachen om te ontdekken welke richting je uit wil en voor tips om vooruit te geraken.

Niet alleen vrij beroepers maar letterlijk alle ondernemers krijgen vroeg of laat te maken met de struikelblokken die we hierboven hebben besproken. Heb je nood aan ondersteuning of zou je graag een extra opleiding willen volgen? Go for it! Kies je voor een managementopleiding dan krijg je die dankzij de KMO portefeuille deels terugbetaald. Daarnaast kan je als zelfstandige ook een beroep doen op loopbaancheques, bijvoorbeeld voor sessies bij een ondernemerscoach. Blijf je ook niet blindstaren op specifieke opleidingen voor vrij beroepen, het kan de moeite lonen om je blik te laten verruimen door tools en tips mee te pikken uit andere sectoren. Met onze Starters Academie bieden we ook een aantal interessante opleidingen aan om je ondernemers skills bij te schaven, neem hier zeker een kijkje.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer